HemGrupperDiskuteraMerTidsandan
Sök igenom hela webbplatsen
Denna webbplats använder kakor för att fungera optimalt, analysera användarbeteende och för att visa reklam (om du inte är inloggad). Genom att använda LibraryThing intygar du att du har läst och förstått våra Regler och integritetspolicy. All användning av denna webbplats lyder under dessa regler.

Resultat från Google Book Search

Klicka på en bild för att gå till Google Book Search.

Wees onzichtbaar av Murat Isik
Laddar...

Wees onzichtbaar (utgåvan 2017)

av Murat Isik

MedlemmarRecensionerPopularitetGenomsnittligt betygOmnämnanden
1739156,521 (3.83)5
Een Turkse jongen groeit met zijn zusje op in de Bijlmer in de jaren 80 en 90.
Medlem:Anne51
Titel:Wees onzichtbaar
Författare:Murat Isik
Info:Amsterdam : Ambo/Anthos, 2018.- 19e dr.
Samlingar:Ditt bibliotek, Favoriter
Betyg:****
Taggar:Amsterdam, Bijlmer, jeugd, opgroeien, vaders en zonen, Turkije, migranten, huiselijk geweld, Identiteit, puberteit

Verksinformation

Wees onzichtbaar av Murat Isik

Laddar...

Gå med i LibraryThing för att få reda på om du skulle tycka om den här boken.

Det finns inga diskussioner på LibraryThing om den här boken.

» Se även 5 omnämnanden

Het is het verhaal van de jeugd van Metin, een oorspronkelijk Turks (of eigenlijk Zaza, een kleine Alevistische minderheid in Turkije) jongetje dat met zijn moeder, vader en zusje in de Bijlmer woont. Zijn vader is een egoïstische, gefrustreerde en ijdele communist, die niet anders doen dan zijn vrouw kleineren, gewichtig en ijdel lopen doen en de communist uithangen, en die bovendien zijn kinderen volkomen negeert en kleineert als hij iets tegen ze zegt. Het gezin lijdt erg onder hem. Het zusje trekt zich terug op haar kamer, Metin probeert soms nog wat en trekt zich erg terug in zichzelf. Moeder is onderdanig en heeft een akelig en bang leven.
Als Metin naar het VWO gaat, onder zware druk van zijn vader, wordt hij vanaf het begin, zo’n 4 jaar erg gepest op school door zo’n echte, door meelopers in stand gehouden “Bully”.
Pas na die jaren komt er een nieuwe jongen op school, ook een Turk, een Zaza. Daar sluit hij vriendschap mee.
Het is prachtig geschreven, je leeft enorm mee met Metin, met moeder, die zich trouwens toch ontpopt tot een stevige vrouw die zich niet meer laat onderdrukken, zich ontwikkelt door haar werk en sterker wordt. Toch zit er ook mededogen in Metin voor zijn vader. Een prachtig proces van volwassenwording. ( )
  vuurziel | Mar 8, 2022 |
Ik miste heel veel ik het boek, zoals de achtergrond van veel karakters. Waarom is papa een zure ouwe communist? Wat is er met Kaya’s moeder? Waarom is Dino zo’n mafklapper? Vermakelijk boek wel, maar had meer achtergrond in gekund. 3,5 ster. ( )
  tmrps | Jul 1, 2021 |
I finally finished this book.
I liked it a lot, it was one that gave me a peak into another person's life. Okay: it is fiction, but it's written in a manner, that it could have been an autobiography as well.

The story of a boy of 5 years old, immigrant, bullied at school, who lives in a part of Amsterdam that has a bad reputation throughout the whole country.
Metin's story of overcoming the problems life throws at him (both in his family as well as in the outside world) is mirrored in the story of the suburb. That started as an ambitious architectoral/housing project, but ended as a ghetto/destruction of part of the flats.

It was very interesting. The story gives information about a world that I know nothing about, but should at least know something of, living in the same country as Metin and other children like him.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

This book is one that I would have loved to listen to till the end. I did not start early enough to do so, before my subscription to audiobooks stopped. (Own choice.)

Now I'm partly through this book and I want to finish it. So.... I guess that I'll get it in hard copy or in ebook version. I'm hooked to this sad but wonderful story! ( )
  BoekenTrol71 | Oct 24, 2019 |
Het begin en einde geven een surrealistische ervaring weer en deze momenten lijken autobiografisch. Tevens geeft deze opzet een soort helicopterview. Ik denk dat de schets van vader en moeder te zwart-wit is om autobiografisch te zijn. Op de omslag staat dat het meeslepend is en dat klopt. Als ex-Amsterdammer (man, 1948) die de Bijlmer heeft zien verrijzen en daar sporadisch kwam voor bezoeken aan het Egyptologisch genootschap en daarvoor aan het verpleeghuis waar mijn vader verbleef is dit een zeer interessante inkijk. Je weet steeds wat er zal gebeuren, maar toch trekt het boek enorm aan je, meeslepend is dan nog zwak uitgedrukt. Je wil er niets van missen! Maar dat het eind kort en vluchtig is: dat is juist goed gedoseerd.

Herkenbaar is voor mij ook het De Mirandabad. De stress opwekkende factoren (stressoren) voor Metin worden goed beschreven. Een nieuwe matras die op de grond lag, begint al na een paar weken te beschimmelen, dus minstens 10 jaar op een matras op de grond lijkt me niet reëel.

Persoonlijk herkenbaar is de 1e twee jaren op de middelbare school, waar je dagen hebt, dat je bijna niemand spreekt. En dat je dan bang bent dat je stem a.h.w. breekt als je wat moet zeggen. ( )
  leesclubhaarenjb | Jun 19, 2019 |
Metin is de zoon van Turkse migranten (eigenlijk Zasa, Perzische migranten in Turkije, afkomstig uit Izmir), die opgroeit in de jaren '80 en '90 in de Bijlmer. In korte hoofdstukken schetst Isik dat leven, dat uiteindelijk een schilderij van een jeugd vormen, maar ook de geschiedenis van de Bijlmer met zijn multiculturele bewoners en de afschuwelijke Bijlmerramp. En dan is er nog een gewelddadige vader, die soms ineens ook heel gezellig is (maar meestal niet), de druk vanuit huis om te presteren, de vriendjes met hun verschillende achtergronden uit de flat, voetballen op het landje, de junkies in de binnengangen, gepest worden op school, muziek, het eerste baantje bij de Vomar, de meisjes. Het is een verhaal over opgroeien onder moeilijke omstandigheden, dat getekend is door de tirannieke en niet betrokken vader Hurat en die ervoor zorgt dat zijn familie (zijn vrouw Asena, zijn intelligente en knappe dochter Nevra en de onzekere zoon Metin) zich onzichtbaar maken en opstellen. Uiteindelijk lukt het Metin met behulp van moeder en zuster en goede vrienden oa Kaya zijn eigen identiteit te vinden en in staat te zijn minderwaardigheidscomplex te overwinnen. ( )
  Anne51 | Nov 10, 2018 |
Visa 1-5 av 9 (nästa | visa alla)
De tweede roman Nederlandse schrijver van Turkse afkomst Murat Isik – Wees onzichtbaar is een autobiografische roman over zijn jeugd in de Amsterdamse Bijlmer. In de roman wordt het verhaal verteld van Merat, een jongen die in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw opgroeit in de Amsterdamse Bijlmermeer. De Bijlmer is ooit als idealistisch woonproject gestart. Echter in de jaren 80 is de wijk totaal verloederd en wonen er vooral armen, kanslozen en immigranten uit vele windstreken. De enorme flats gaan aan verval ten onder en junks beheersen het straatbeeld...lees verder >
 
Du måste logga in för att ändra Allmänna fakta.
Mer hjälp finns på hjälpsidan för Allmänna fakta.
Vedertagen titel
Originaltitel
Alternativa titlar
Första utgivningsdatum
Personer/gestalter
Information från den nederländska sidan med allmänna fakta. Redigera om du vill anpassa till ditt språk.
Viktiga platser
Information från den nederländska sidan med allmänna fakta. Redigera om du vill anpassa till ditt språk.
Viktiga händelser
Relaterade filmer
Motto
Dedikation
Information från den nederländska sidan med allmänna fakta. Redigera om du vill anpassa till ditt språk.
Don't break character
You've got so much heart

Uit: The Killers, 'Be Still'
Inledande ord
Citat
Avslutande ord
Information från den nederländska sidan med allmänna fakta. Redigera om du vill anpassa till ditt språk.
(Klicka för att visa. Varning: Kan innehålla spoilers.)
Särskiljningsnotis
Förlagets redaktörer
På omslaget citeras
Ursprungsspråk
Information från den nederländska sidan med allmänna fakta. Redigera om du vill anpassa till ditt språk.
Kanonisk DDC/MDS
Kanonisk LCC

Hänvisningar till detta verk hos externa resurser.

Wikipedia på engelska

Ingen/inga

Een Turkse jongen groeit met zijn zusje op in de Bijlmer in de jaren 80 en 90.

Inga biblioteksbeskrivningar kunde hittas.

Bokbeskrivning
Haiku-sammanfattning

Pågående diskussioner

Ingen/inga

Populära omslag

Snabblänkar

Betyg

Medelbetyg: (3.83)
0.5
1 1
1.5 1
2 2
2.5 1
3 10
3.5 4
4 30
4.5 10
5 7

Är det här du?

Bli LibraryThing-författare.

 

Om | Kontakt | LibraryThing.com | Sekretess/Villkor | Hjälp/Vanliga frågor | Blogg | Butik | APIs | TinyCat | Efterlämnade bibliotek | Förhandsrecensenter | Allmänna fakta | 203,187,844 böcker! | Topplisten: Alltid synlig