HemGrupperDiskuteraMerTidsandan
Sök igenom hela webbplatsen
Denna webbplats använder kakor för att fungera optimalt, analysera användarbeteende och för att visa reklam (om du inte är inloggad). Genom att använda LibraryThing intygar du att du har läst och förstått våra Regler och integritetspolicy. All användning av denna webbplats lyder under dessa regler.

Resultat från Google Book Search

Klicka på en bild för att gå till Google Book Search.

Natriumklorid av Jussi Adler-Olsen
Laddar...

Natriumklorid (urspr publ 2021; utgåvan 2023)

av Jussi Adler-Olsen, Djordje Zarkovic, Helena Hansson

Serier: Avdelning Q (9)

MedlemmarRecensionerPopularitetGenomsnittligt betygOmnämnanden
2861592,883 (3.66)18
N©Þr en kvinna beg©Ær sj©Þlvmord p©Æ sin 60-©Ærsdag kommer ett ol©œst fall fr©Æn 1988 upp i ljuset. Under tre ©Ærtionden har en l©Æng rad m©Þnniskor fallit offer f©œr en v©Ældsam m©œrdare med en s©Þllsynt f©œrm©Æga att d©œlja sina brott. Carl, Rose, Assad och Gordon p©Æ Avdelning Q som redan ©Þr pressade p©Æ grund av coronapandemin st©Ær inf©œr ett av sina mest komplexa och sv©Ærl©œsta fall n©Ægonsin.[Bokinfo]… (mer)
Medlem:DeWa
Titel:Natriumklorid
Författare:Jussi Adler-Olsen
Andra författare:Djordje Zarkovic, Helena Hansson
Info:[Stockholm] : Albert Bonniers förlag, [2023]
Samlingar:Ditt bibliotek
Betyg:
Taggar:Ingen/inga

Verksinformation

The Shadow Murders av Jussi Adler-Olsen (2021)

Laddar...

Gå med i LibraryThing för att få reda på om du skulle tycka om den här boken.

Det finns inga diskussioner på LibraryThing om den här boken.

» Se även 18 omnämnanden

engelska (11)  spanska (2)  danska (1)  franska (1)  Alla språk (15)
Visa 1-5 av 15 (nästa | visa alla)
I enjoy the characters in Department Q to go along with good writing (and translating) and plotting. ( )
  drthubbie | Jun 11, 2024 |
Danmark, 2020
En kvinde Lisbeth Park overlever i 1982 et lynnedslag, som dræber seks andre. Hun tager det som et tegn fra Gud. I 2020 begår en kvinde Maja Petersen selvmord ved at hænge sig på sin 60-års fødselsdag. Drabschefen Marcus Jacobsen viser dødsannoncen til efterforskeren Carl Mørck, for de kender Maja fra en sag i 1988, hvor en eksplosion i et bilværksted dræbte hendes 3-årige søn Max, da de to kom for at hente Majas bil. Carl er vicekriminalkommissær og leder af Afdeling Q og dens medarbejdere Assad, Rose Knudsen og Gordon. Majas selvmord peger dem på sporet af en seriemorder, der ser ud til at begå et drab på udvalgte datoer. Morderen efterlader en lille portion salt hver gang, Covid-19 lægger en dæmper på aktiviteterne undervejs. De kigger billeder og forklaringer fra værkstedssagen og opdager at Maja's bil ikke havde en tæret bagaksel, som mekanikeren ellers havde sagt. Et godt gæt er at værkstedet gik godt, netop fordi de snød kunderne. Enken efter indehaveren Ove Wilder kan berette om at de havde råd til at købe sommerhus kontant. De andre fire i værkstedet blev også fundet døde efter eksplosionen, men var de mon døde inden? Rose er tilbage i jobbet. Og de er flyttet til nye lokaler. Og Marcus bliver varslet af Leif Lassen, politikommissær i narkoafdelingen om at hollandsk politi, politiet i Slagelse og deres egen afdeling er ved at samle sammen til en narkosag mod Carl Mørck. Den går tilbage i tiden til drabet på Anker Høyer, som helt klart var rodet ind i noget snavs. Men Carl ser også plettet ud. Marcus har fået noget at tænke over, men har virkelig ikke fantasi til at forestille sig at anklagerne skulle have noget på sig.
Assad har fået sin familie tilbage, hustruen Marwa, døtrene Nella og Ronia og sønnen Afif. Marwa og Nella har det nogenlunde, men de to andre er hårdt ramt af tiden i fangeskab ved Ghaalib.
Rose får gravet en sag mere frem. En folketingspolitiker, Palle Rasmussen, begik selvmord ca 19 maj 2002 med udstødningsgas fra sin gamle volvo. Og under bilen var en bunke salt mage til den fra bilværkstedet i 1988. Hvis det er en seriemorder, der er på spil, kan der være mange lignende sager fra 1988 til nu, for det ligner noget med omhyggelig planlægning og fokus på at få dødsfaldene til at ligne ulykker eller selvmord. Marcus får Rose til at skrive til alle politikredse om de har observeret saltbunker usædvanlige steder. Carl spørger også sin gamle makker Hardy Henningsen om politikerselvmordet for det var ham, der havde den sag i sin tid. Nogen afleverede en buket til Majas begravelse og den er ikke til at spore tilbage til hverken afsender eller blomsterhandler. Og nogen sendte anonymt penge til Maja hver måned. Hun satte dem ind på sin bankkonto, men brugte ikke af dem. Ved hendes død var der løbet over 500.000 kr ind på den måde. Marcus og Afdeling Q begynder at overveje om de seks døde fra eksplosionen var fem gange overlagt mord og et enkelt utilsigtet offer.
28 april 1998 dør Oleg Dudek af chok og blodtab, da en stansemaskine kapper begge hænder af ham. Og hænderne landede lige på en bunke salt. Polikerens niece, Pauline Rasmussen, gider ikke hjælpe. Men de kører ud til hende og hjælper hende af med nogle kasser papirer og en computer, hun var ved at smide ud. Assads kone, Marwa, kommer forbi og kommenterer at 28 april var Saddam Husseins fødselsdag. Et af sporene fra Palles papirer fører tilbage til Sisle Park, en succesrig forretningskvinde. En sag mere dukker op. 17 maj 2000 en våbenhandler Carl-Henrik Skov Jespersen. Et drab, der tydeligt bare er arrangeret som selvmord. Alle ofrene er mænd, som ingen vil savne fordi de har været modbydelige på den ene eller anden måde.
Sideløbende følger vi i nutiden en slags kvinde-liga, hvor lederen "Debora" optager medlemmer under nye navne som Eva, Ruth, Sara og Debora, og sender dem ud for at vogte moralen på en noget forskruet måde. Eva ender med at sende en tasketyv hovedkuls ind under en lastbil. Hvilket får hende anholdt. Men coronaens anden bølge (december 2020) har lukket landet ned og hun bliver løsladt efter grundlovsforhøret. Udenfor venter et nyt medlem, Ragnhild, med en fiskekniv skjult under frakken. Hun følger efter Eva (hvis rigtige navn er Tabitha Engstrøm) og skubber hende så hun falder hen over et rør fra et knækket p-skilt. Så går Ragnhild hen til Debora og regner med at blive rost, men i stedet bliver hun slået ned af en mand, hun ikke har set før. Og Ragnhild er selv blevet set efter drabet og endda filmet af et par i nærheden. Hun brækkede sig ovenpå drabet og det bevismateriale er blevet samlet ind. Men chefefterforskeren Bente Hansen er blevet ramt af corona. Ragnhild Bengtsen bliver fundet som mishandlet lig med afklippede fingerspidser, udtrukne tænder, smadre hoved og nedgravet et sted, hvor det er ret heldigt at hun bliver fundet. Måske er der flere lig gravet ned der? (Ja! Man finder to lig mere og det ser ud til at de har fået en god portion salt med i graven) I hendes lejlighed er der pinligt rent og opryddet. Men i materiale fra Tabithas lejlighed er der guld at finde. En notesbog om alt hvad Debora, Eva, Ruth og Sara har lavet af ulykker fra 2018 til 2020, ialt 65 forhold. Og Rose finder en Pia Laugesen, der er død 20 august 2010 af drukning efter at være snublet over en sæk salt. Formentlig også et drab, der ikke blev erkendt på tidspunktet. Og her i december 2020 er en Maurits van Bierbek blevet kidnappet. Han er producer og idemand bag mere og mere grænseoverskridende reality-shows. Han vågner op i et sparsomt udstyret rum og lænket, så han ingenting kan gøre for at slippe fri. Rummet har ingen vinduer og kan være hvorsomhelst. Der går tre dage uden at han får hverken vådt eller tørt. Det kan blive en sej død.
Ragnhild Bengtsen bliver obduceret og der er gamle tegn på et mishandlet underliv. Hendes mor kan fortælle at de ikke har talt sammen i ti år, for Ragnhild var jo syg i hovedet og påstod at faderen havde mishandlet hende med en bøjle. Og for ti år siden slog hun så faderen ihjel med en overdosis insulin. I alt fald ifølge moderen.
De to "ekstra" lig fra Ragnhilds grav har fået hældt saltvand i maven og spiserør og luftrør er stoppet til med kogsalt. Et gæt er at de er slået ihjel i 2016 og 2018. Og de har intakte tandsæt, så de burde være til at identificere. En Birger Brandstrup, der havde tjent godt på naive småinvestorer, forsvandt i november 2018 og låste derved alle sine midler, så konen Louise Brandstrup stod med håret i postkassen. Så hun er faktisk glad for at han viser sig at være det ene lig. Det andet er en Frank Arnold Svendsen (kaldet Franko Svendsen), der var kendt for stribevis af miljøoverrædelser. Både Frank og Birger blev dræbt med en indsprøjtning af kaliumchlorid. Gordon opdager at 20 august er fødselsdag for Slobodan Milošević. Og 19 maj var tilsvarende for Pol Pot. Carl-Henrik Skov Jespersen døde på fødselsdagen for Idi Amin. Imens er Pauline Rasmussen kommet i pengenød (på grund af coronanedlukningerne) og forsøger at klemme penge ud af Sisle Park. Det er ret farligt og det opdager hun på den dårlige måde.
Coronanedlukningen holder Hardy, Morten og Mika nede på en klinik i Schweiz og med udgifter, der hastigt dræner deres budget for behandling af Hardy. Mona Ibsen hjemmepasser Lucia og kæmper lidt for at få sin ældste datter Mathilde til at holde jul ved hende og Carl. Franko Svendsen var godt i stand, da han forsvandt, men liget af ham ser magert ud. Brrr. Diktatoren Franco var født 4 december, så mon ikke 4 december 2016 var Franco Svendsens dødsdag? Stalin og 18 december kunne passe med Birger Brandstrup. Og Mao og 26 december? Det er om ni dage. Gerningsmanden ser ud til at være blevet mere forsigtig med årene. Ingen spektakulære drab, men mere forsvindinger, der efter et stykke tid blev til drab. Rose borer længere tilbage og 20 april 1994 døde Andrea Thorsen og det var fødselsdag for Adolf Hitler. Hendes kæreste blev dømt for drab og døde i fængslet efter fem år, men det var nok ikke ham. Men parret havde tilsyneladende begået forsikringssvindel for mere end 50 millioner kroner. Og Pauline Rasmussen på 52 år bliver fundet død. Carl og Afdeling Q udsender en pressemeddelelse for at rode op i mudderet og måske få nogen til at melde sig med en mistanke om at en eller anden er forsvundet.
Debora og hendes mand Adam hører det og tilkalder Sisle. Hun tænker tilbage på sagen med bilværkstedet og hvordan det hele begyndte der. Hun holdt til i Bjarnes kaffesalon overfor og overhørte værkstedsfolkenes snak og pralen med hvordan de snød kunderne. Hun lagde en plan og udførte den, men det kostede altså Majas barn livet.
Carl Mørck får sit hus i Allerød ransaget af politiet, der finder en kuffert på loftet. Der er halvandet kilo heroin og over 200.000 euro i den. Den har ligget på loftet i 13 år siden 2007, for det var hans gamle makker, Anker Høyer, der bad ham om at opbevare den. Og Afdeling Q matcher lånehajen Bobo Madsen og en dødsulykke den 25 november 2014 på fødselsdagen for Augusto Pinochet. Helene og Georg Bernados 22 april 1996 (Lenin). 29 juli 2008 (Mussolini). De zoomer også ind på Sisle Park (født i 1964 som Lisbeth Park). Cand Scient i kemi fra KU i 1989. Hun er til gengæld også ved at zoome ind på Carl og hans folk. Og Marcus og hans folk er ved at zoome ind på Carl og ender med at sigte ham. Og suspendere ham fra tjenesten. Vi nærmer os jul og den 22 december har Rose og Assad fundet ud af at Maurits van Bierbek med stor sandsynlighed er bortført og udset til at blive aflivet den 26 december. Konen Victoria, datteren Laura og deres advokat Claes Erfurt alarmerer medierne og udsætter en dusør på 10 millioner. Politiet udsteder en arrestordre på Carl og Afdeling Q begynder at skygge Sisle Park. Gordon Taylor er første mand på posten, men Sisle opdager ham og får Adam til at slå ham ned. Et check af hans papirer viser hurtigt hvem han er.
Dusøren får Debora til at blive nervøs, men ikke Adam. Carl er også nervøs, men det er for at blive genkendt, så han farver håret og finder noget andet tøj ude ved van Bierbek. Og han finder en gammel lærer fra Kemi, der tydeligt husker Lisbet fra for 31 år siden. Hun overlevede et lynnedslag, som slog seks andre ihjel. Han husker også at hun blev mere fanatisk og specielt efter at have opdaget at lynet både slog en graviditet ihjel (som hun ikke havde opdaget endnu) og gjorde hende steril. Hun var frivilligt indlagt på psykiatrisk afdeling i det meste af to år. Efterfølgende var hun i Sydafrika et stykke tid og kom tilbage med nyttig viden og opbyggede en stor forretning.
Adam og Sisle har spærret Gordon og Maurits inde sammen og sender en sms til Carl Mørck med et par billeder af de to. Afdeling Q gransker billederne og får et gæt på hvilken bygning, det kan være. De finder også et firma, ISAK, ejet af Sisle (og hendes mors pigenavn var Iversen), og ægteparret Adam og Kirsten Debora Holme. Adam og Debora begynder at synes at Sisle lader sig provokere af Gordon og at deres liv måske er på spil. Det er rigtigt set, for Sisle slår dem ihjel med en ildrager og sætter deres hus op til en god hurtig gang ligbrænding. Så tager hun hen til der, hvor Gordon og Maurits sidder fanget. Hun ender med at slå Maurits ihjel og selv begå selvmord, da Afdeling Q bryder ind og forsøger at arrestere hende. Men Gordon bliver reddet.
Marcus anholder Carl: Klokken er 21.17 og du er anholdt. Og Marcus er så overbevist om Carls skyld at han ikke vil høre på ham.

Hæsblæsende afslutning på en spændende historie. Og optakt til næste bind (der så er det tiende og sidste). ( )
  bnielsen | Jun 6, 2024 |
El día de su sesenta cumpleaños, una mujer se suicida. Su muerte conduce a la reapertura de un caso sin resolverdesde 1988. Con gran estupefacción, Carl Mørk y el equipo del Departamento Q descubren que, durante treinta años, un asesino particularmente astuto ha elegido a una víctima en una fecha señalada, haciendo pasar el asesinato por un accidente o un suicidio. Y siempre deja en la escena del crimen un montoncito de sal. En el contexto de las restricciones sanitarias debidas al covid-19, que dificultan aún más su trabajo, el Departamento Q se embarca en una investigación cuyo alcance no pueden ni imaginar.
  bibliotecayamaguchi | Jul 31, 2023 |
It's all darker but I still love Department Q. Assad is having family and immigration issues; Rose is still angry at the world; Gordon is still yearning for Rose; and Carl is a happy dad, but staring down a true threat from the find of a hidden suitcase in his attic containing money and drugs. And the evil 1% of Denmark are being murdered by a righteous serial killer who chooses their dates of death to match those of evil international political figures, and leaves salt at the crime scenes. And covid - here called corona - is shutting everything down. In other words - just a typical year for the cold case squad. ( )
  froxgirl | May 3, 2023 |
The ninth book of the Department Q saga didn`t disappoint. The well built and written, interesting story makes the book a page-turner and during that time obviously we learn more about the members of the team as well. ( )
  TheCrow2 | Apr 25, 2023 |
Visa 1-5 av 15 (nästa | visa alla)
inga recensioner | lägg till en recension

» Lägg till fler författare

Författarens namnRollTyp av författareVerk?Status
Adler-Olsen, Jussiprimär författarealla utgåvorbekräftat
Krogstad, ErikÖversättaremedförfattarealla utgåvorbekräftat
Huttunen, KatriinaÖversättaremedförfattarevissa utgåvorbekräftat

Ingår i serien

Du måste logga in för att ändra Allmänna fakta.
Mer hjälp finns på hjälpsidan för Allmänna fakta.
Vedertagen titel
Information från den engelska sidan med allmänna fakta. Redigera om du vill anpassa till ditt språk.
Originaltitel
Alternativa titlar
Första utgivningsdatum
Personer/gestalter
Viktiga platser
Viktiga händelser
Relaterade filmer
Motto
Dedikation
Inledande ord
Citat
Avslutande ord
Särskiljningsnotis
Förlagets redaktörer
På omslaget citeras
Ursprungsspråk
Information från den engelska sidan med allmänna fakta. Redigera om du vill anpassa till ditt språk.
Kanonisk DDC/MDS
Kanonisk LCC

Hänvisningar till detta verk hos externa resurser.

Wikipedia på engelska

Ingen/inga

N©Þr en kvinna beg©Ær sj©Þlvmord p©Æ sin 60-©Ærsdag kommer ett ol©œst fall fr©Æn 1988 upp i ljuset. Under tre ©Ærtionden har en l©Æng rad m©Þnniskor fallit offer f©œr en v©Ældsam m©œrdare med en s©Þllsynt f©œrm©Æga att d©œlja sina brott. Carl, Rose, Assad och Gordon p©Æ Avdelning Q som redan ©Þr pressade p©Æ grund av coronapandemin st©Ær inf©œr ett av sina mest komplexa och sv©Ærl©œsta fall n©Ægonsin.[Bokinfo]

Inga biblioteksbeskrivningar kunde hittas.

Bokbeskrivning
Haiku-sammanfattning

Pågående diskussioner

Ingen/inga

Populära omslag

Snabblänkar

Betyg

Medelbetyg: (3.66)
0.5
1 1
1.5
2 2
2.5 1
3 22
3.5 23
4 29
4.5 7
5 7

Är det här du?

Bli LibraryThing-författare.

 

Om | Kontakt | LibraryThing.com | Sekretess/Villkor | Hjälp/Vanliga frågor | Blogg | Butik | APIs | TinyCat | Efterlämnade bibliotek | Förhandsrecensenter | Allmänna fakta | 208,877,185 böcker! | Topplisten: Alltid synlig