HemGrupperDiskuteraMerTidsandan
Sök igenom hela webbplatsen
Denna webbplats använder kakor för att fungera optimalt, analysera användarbeteende och för att visa reklam (om du inte är inloggad). Genom att använda LibraryThing intygar du att du har läst och förstått våra Regler och integritetspolicy. All användning av denna webbplats lyder under dessa regler.

Resultat från Google Book Search

Klicka på en bild för att gå till Google Book Search.

Laddar...

Moira (1950)

av Julien Green

Andra författare: Se under Andra författare.

MedlemmarRecensionerPopularitetGenomsnittligt betygOmnämnanden
1672163,057 (3.6)1
Die Geschichte eines puritanischen Theologiestudenten aus dem amerikanischen Süden in den 20er Jahren, dessen Konflikt zwischen religiöser Inbrunst und Triebverfallenheit tragisch endet.
Ingen/inga
Laddar...

Gå med i LibraryThing för att få reda på om du skulle tycka om den här boken.

Det finns inga diskussioner på LibraryThing om den här boken.

» Se även 1 omnämnande

Visar 2 av 2
Julien Green was een Amerikaans staatsburger die in het Frans schreef . In 1970 werd hij verkozen tot lid van de prestigieuze Acédémie Francaise. Zoals te vermoeden valt uit het bovenstaande, heeft de man een kleurrijke biografie. Geboren in 1900 in Parijs uit Amerikaanse ouders en overleden in 1998 in dat zelfde Parijs. In die achtennegentig jaar heeft hij zowel in de VS als in Frankrijk gewoond, tijdens beide wereldoorlogen gediend in het Franse en het Amerikaanse leger, en zich tweemaal bekeerd tot het katholicisme. Green was homoseksueel en is, naast zijn romans, vooral bekend geworden door zijn dagboeken (journals).

Moïra is het eerste boek dat ik van hem lees. Het is in essentie een klassiek verhaal dat zich afspeelt in de Verenigde Staten rond 1920. Joseph, een jongeman afkomstig van het platteland, gaat studeren aan de universiteit, maakt een paar vrienden en wat vijanden, raakt geobsedeerd door de adoptief dochter van zijn huisbazin en valt uiteindelijk voor haar charmes, waarna alles in een drama eindigt. Wat dit boek bijzonder maakt, is dan ook niet zo zeer de plot. Maar wat dan wel?

In ieder geval het sobere en kraakheldere Frans waarin Green schrijft, licht archaïserend met een overvloedig gebruik van de passé simple. Deze stijl maakt het boek transparant en makkelijk leesbaar en sluit in al zijn soberheid naadloos aan bij de donkere ondertoon van het verhaal.

Die ondertoon is bijzonder goed getroffen. Er hangt door heel het boek een sfeer van dreiging en noodlottigheid . Eigenlijk weet je al bij het lezen van de eerste bladzijde dat het niet goed kan aflopen. Dit komt vooral voort uit het karakter van de hoofdpersoon, wiens extreme en conflicterende gevoelens en overtuigingen niet anders dan tot een tragische ontknoping kunnen leiden. Julien Green heeft ooit over de Britten en Amerikanen gezegd dat het neuroten met rode wangen zijn (‘Anglosaxones. Des neurasthéniques aux joues roses’) en Jospeh lijkt daar een illustratie van.

Deze onvermijdelijkheid maakt van Moïra een roman, die maar moeilijk is weg te leggen. De lezer wordt aangetrokken door het naderende, slechte einde zoals iemand met hoogtevrees door de diepte onder hem. De spanning van het verhaal komt niet voort uit het schrikeffect van het onverwachte, maar uit de vraag hoe het mis gaat lopen, en bovendien, ergens blijft de hoop, tegen beter weten in, dat alles toch nog in orde komt.

Ook opvallend is de belangrijke rol die godsdienst speelt. Joseph is streng Protestant (calvinist waarschijnlijk) en leeft in een constante angst of hij bij de geredden of de verdoemden zal horen. Hij heeft een afkeer van alles wat met het lichaam te maken heeft inclusief dat van hem zelf. Deze houding lijkt misschien moeilijk invoelbaar, maar zoals alle goede schriivers weet Green de kloof tussen onze eigen ervaring en die van zijn personages te overbruggen. Uiteindelijk is dit strenge Protestantisme maar de aan tijd en plaats gebonden achtergrond, waarvoor zich de tijdloze thema’s van seks, geweld en religie afspelen.

Moïra is een geslaagde roman die mij nieuwsgierig heeft gemaakt naar andere werken van deze schrijver. ( )
2 rösta BartGr. | Feb 21, 2008 |
Visar 2 av 2
inga recensioner | lägg till en recension

» Lägg till fler författare (11 möjliga)

Författarens namnRollTyp av författareVerk?Status
Green, JulienFörfattareprimär författarealla utgåvorbekräftat
Folliot, DeniseÖversättaremedförfattarevissa utgåvorbekräftat
Goyert, GeorgÖversättaremedförfattarevissa utgåvorbekräftat
Kockelkoren, MatthieuÖversättaremedförfattarevissa utgåvorbekräftat
Pickles, StephenInledningmedförfattarevissa utgåvorbekräftat

Ingår i förlagsserien

Grote ABC (251)
Du måste logga in för att ändra Allmänna fakta.
Mer hjälp finns på hjälpsidan för Allmänna fakta.
Vedertagen titel
Information från den franska sidan med allmänna fakta. Redigera om du vill anpassa till ditt språk.
Originaltitel
Alternativa titlar
Första utgivningsdatum
Personer/gestalter
Viktiga platser
Viktiga händelser
Relaterade filmer
Motto
Dedikation
Inledande ord
Citat
Avslutande ord
Särskiljningsnotis
Förlagets redaktörer
På omslaget citeras
Ursprungsspråk
Kanonisk DDC/MDS
Kanonisk LCC

Hänvisningar till detta verk hos externa resurser.

Wikipedia på engelska

Ingen/inga

Die Geschichte eines puritanischen Theologiestudenten aus dem amerikanischen Süden in den 20er Jahren, dessen Konflikt zwischen religiöser Inbrunst und Triebverfallenheit tragisch endet.

Inga biblioteksbeskrivningar kunde hittas.

Bokbeskrivning
Haiku-sammanfattning

Pågående diskussioner

Ingen/inga

Populära omslag

Snabblänkar

Betyg

Medelbetyg: (3.6)
0.5
1 1
1.5
2
2.5 1
3 5
3.5 4
4 5
4.5 1
5 3

Är det här du?

Bli LibraryThing-författare.

 

Om | Kontakt | LibraryThing.com | Sekretess/Villkor | Hjälp/Vanliga frågor | Blogg | Butik | APIs | TinyCat | Efterlämnade bibliotek | Förhandsrecensenter | Allmänna fakta | 204,238,509 böcker! | Topplisten: Alltid synlig