HemGrupperDiskuteraMerTidsandan
Sök igenom hela webbplatsen
Denna webbplats använder kakor för att fungera optimalt, analysera användarbeteende och för att visa reklam (om du inte är inloggad). Genom att använda LibraryThing intygar du att du har läst och förstått våra Regler och integritetspolicy. All användning av denna webbplats lyder under dessa regler.

Resultat från Google Book Search

Klicka på en bild för att gå till Google Book Search.

Laddar...

Jó estét nyár, jó estét szerelem

av Endre Fejes

MedlemmarRecensionerPopularitetGenomsnittligt betygDiskussioner
1111,720,278 (3.33)Ingen/inga
Ingen/inga
Laddar...

Gå med i LibraryThing för att få reda på om du skulle tycka om den här boken.

Det finns inga diskussioner på LibraryThing om den här boken.

Bíztam benne, hogy egy ilyen giccses címet csak ironikusan lehet használni. Szerencsére igazam lett.

Ritka, hogy egy könyvnél ilyen erősen érezzem, időben mennyire távoli. Részben talán azért távoli, mert amúgy egy közeli, általam jól ismert térben játszódik: Budapesten. De ha itt kétszáz forintot adsz egy bőséges ebédért a pincérnek azzal, hogy a visszajárót tartsa meg, imába foglalja a neved. És ha itt a lányok meghallanak egy nyugatinak tetsző akcentust, nem arra gondolnak, hogy jesszus, megint a hülye brit legénybúcsúsok, hanem leolvad bennük a biztosíték, és rögvest elkezdenek külföldi útlevélről álmodozni. Igen, ez a hetvenes évek Magyarországa, a kádári szocializmus, amikor már lehet jó regényt is írni*. Itt bukkan fel Viktor, a rejtélyes ifjú diplomata, aki bájosan töri a magyart, és luxuséttermekben vacsoráltatja meg a postáskisasszonyt. De ki ez a Viktor? És mi ez az aktatáska nála? Fejes filmszerű, gyorsan pergő képekben visz minket egyre mélyebbre a cselekményben. Technikája fineszes: néha az az érzésünk, a szánkba akar rágni dolgokat (ha ötvenszer nem szögezi le, hogy "a fiú arcán megjelenik az a kegyetlen, ellenszenves vonás", de így, szó szerint, akkor egyszer sem), máskor meg akkora kátyúkat hagy a történetben, hogy az olvasó orra bukik bennük.

De Fejes pontosan tudja, mit csinál. Titka, hogy fokozatosan bontja ki a könyv rétegeit azáltal, hogy folyton mintha újrakezdené azt. Mikor elindul benne az ember, azt hiszi, romantikus történetbe csöppent. De megy tovább, és Viktor titkai máris kémregény-szerűvé változtatják a szöveget. Aztán rájön, hogy nem is kémregény, hanem valami más. Valami sokkal riasztóbb, sokkal okosabb arról, hogy aki sokat álmodik, annak nagyon fog fájni az ébredés. Imponáló profizmussal megírt szöveg, tisztában van azzal, hová akar vinni minket, és azzal is, hogyan. Hatásos karaktereket és erős dialógusokat tartalmaz, egy nekifutással el lehet olvasni, itatja magát.

* Sőt, ekkoriban már kritikus regényt is lehetett írni. Ennek a vonulatnak az egyik komoly reprezentánsa épp Fejes Rozsdatemető-je. Ugyanakkor a kritika még bujtatott: nem a rendszert magát célozza, hanem a rendszer által formált embert és azokat a vágyakat, amiket a rendszer képtelen kielégíteni. Aki akarja, kiolvashatja belőlük: ugyanis a korszak nagy irodalmi teljesítményei (Makra, A kenguru, Próféta voltál, szívem, stb.), bár látszólag egyéni sorsokról beszélnek, valójában ezeken keresztül a rendszer alapvető strukturális hiányosságaiba nyújtanak betekintést. ( )
  Kuszma | Jul 2, 2022 |
inga recensioner | lägg till en recension
Du måste logga in för att ändra Allmänna fakta.
Mer hjälp finns på hjälpsidan för Allmänna fakta.
Vedertagen titel
Originaltitel
Alternativa titlar
Första utgivningsdatum
Personer/gestalter
Viktiga platser
Viktiga händelser
Relaterade filmer
Motto
Dedikation
Inledande ord
Citat
Avslutande ord
Särskiljningsnotis
Förlagets redaktörer
På omslaget citeras
Ursprungsspråk
Kanonisk DDC/MDS
Kanonisk LCC

Hänvisningar till detta verk hos externa resurser.

Wikipedia på engelska

Ingen/inga

Inga biblioteksbeskrivningar kunde hittas.

Bokbeskrivning
Haiku-sammanfattning

Pågående diskussioner

Ingen/inga

Populära omslag

Snabblänkar

Betyg

Medelbetyg: (3.33)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3
3.5
4 2
4.5
5

Är det här du?

Bli LibraryThing-författare.

 

Om | Kontakt | LibraryThing.com | Sekretess/Villkor | Hjälp/Vanliga frågor | Blogg | Butik | APIs | TinyCat | Efterlämnade bibliotek | Förhandsrecensenter | Allmänna fakta | 204,441,047 böcker! | Topplisten: Alltid synlig