HemGrupperDiskuteraMerTidsandan
Sök igenom hela webbplatsen
Denna webbplats använder kakor för att fungera optimalt, analysera användarbeteende och för att visa reklam (om du inte är inloggad). Genom att använda LibraryThing intygar du att du har läst och förstått våra Regler och integritetspolicy. All användning av denna webbplats lyder under dessa regler.

Resultat från Google Book Search

Klicka på en bild för att gå till Google Book Search.

Laddar...
MedlemmarRecensionerPopularitetGenomsnittligt betygDiskussioner
653405,700 (3.64)Ingen/inga
Ingen/inga
Laddar...

Gå med i LibraryThing för att få reda på om du skulle tycka om den här boken.

Det finns inga diskussioner på LibraryThing om den här boken.

Visar 3 av 3
Als Lambik een hondje aanrijdt, kan Wiske iedereen ervan overtuigen om het diertje in huis te nemen en ze noemt het Tobias. Als het hondje weer op straat terecht komt, ontdekt hij het hondenparadijs waar ongelukkige hondjes gelukkiger worden en kunnen praten. Als Tobias gekwetst bij de dierenarts terecht komt, bouwen onze vrienden voor hem een eigen hondenparadijs. En daar leert hij Dolly kennen…
  losloper | Nov 6, 2013 |
Het verhaal
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Op de terugweg van een voorstelling over Suske en Wiske van Pats Poppenspel rijdt Lambik een straathond aan. De hond wordt tegen zijn zin door Suske en Wiske meegenomen naar tante Sidonia. Lambik gaat kwaad weg omdat de hond meer aandacht krijgt dan hij, maar ziet dan dat er twee mannen rond het huis van tante Sidonia lopen. Er wordt een briefje naar binnen gegooid en tante Sidonia is erg zenuwachtig, ze krijgt een inzinking als ze op de radio berichten over de atoombom hoort. Wiske noemt het hondje Tobias. Als tante Sidonia een hersenschudding krijgt doordat ze struikelt over een kat (die door Tobias wordt achterna gezeten) komen Lambik en Jerom logeren. Het hondje moet de deur uit, maar Wiske verstopt hem in haar kamer. ’s Nachts komen twee mannen met houten maskers in het huis, en Tobias krijgt de schuld van de troep. Hij verlaat het huis als hij ziet dat Wiske op haar kop krijgt en de vrienden worden in slaap gebracht met gas. Tobias ziet hoe tante Sidonia door de mannen met de houten maskers uit het huis wordt gehaald.

Lambik en Jerom achtervolgen de auto met Sidonia, maar komen Tobias tegen en hun auto raakt van de weg. Lambik vraagt een nachtwaker/stroper op een bouwterrein om af te rekenen met de hond. Wiske redt hem, maar Tobias denkt dat zij op hem heeft geschoten en gaat weg. Tobias ontmoet een schoothondje, zij wil naar de Hondenhemel omdat ze ziek is door al het eten dat ze heeft gekregen. Eén keer per week komt er een sprookjeswagen om de ongelukkige honden naar het Hondenparadijs te brengen, en die nacht kunnen de honden spreken. Van het schoothondje hoort Tobias dat Wiske niet degene was die op hem schoot. Tobias komt bij Verkoopzaal K&K, waar tante Sidonia bij mannen met houten maskers is.

Tobias wordt dronken en belt ’s nachts Wiske, hij wil naar het Hondenparadijs vertrekken. Hij springt uit het raam en raakt gewond. Wiske gaat snel naar hem toe, maar valt in water. Tobias redt Wiske uit het water, en ziet de sprookjeswagen met het schoothondje vertrekken. Wiske brengt Tobias naar een dierenarts en de vrienden besluiten zelf een hondenparadijsje voor Tobias te maken. De houten maskers vertellen dat 5.X.17 zich op het veldje achter het ziekenhuis bevindt, de plek waar de vrienden het paradijs willen maken. De vrienden horen de gemaskerde mannen daar praten over 5.X.17. Tobias is dolgelukkig met zijn eigen plekje vol vuilnisbakken, straatlantaarns en brievenbussen om tegen te plassen. Lambik praat in de kroeg voluit over Tobias de sprekende hond, en het verhaal komt in de krant.

Tante Sidonia hoort dat de houten maskers de hond willen doodmaken, en ze belt Wiske om haar te waarschuwen. Suske, Wiske en Jerom gaan op weg naar Tobias, maar worden gevolgd door de mannen met de houten maskers. Als ze in het paradijsje aankomen is Tobias nergens te vinden. Lambik heeft zich verstopt in de kofferbak en komt met de mannen met de houten maskers in hun schuilplaats terecht. Hij vindt tante Sidonia, maar ze wil niet zeggen wat er aan de hand is. Lambik krijgt een pistool in handen en wil weten wie de mannen zijn. Ze vertellen dat ze Russische en Amerikaanse ruimtevaartdeskundigen zijn. Er is een satelliet uit de ruimte gevallen, die door kosmische invloeden explosief is geworden. De satelliet ligt op het terrein achter het ziekenhuis en de mannen met de maskers willen het ding ontmantelen voordat het ontploft.

De satelliet ligt dus bij het hondenparadijs en Tobias zit er op hondje Dolly. De mannen zien het en zijn bang dat de satelliet zal ontploffen, en ze schieten Dolly neer. Tobias sleept Dolly naar de plaats waar de sprookjeswagen zal vertrekken. Wiske komt vragen of Tobias de ontsteking onklaar wil maken en Dolly kruipt alleen verder richting de sprookjeswagen, ze wil dat Tobias de mensen helpt. Iedereen is het hondje dankbaar, maar Tobias mist Dolly en gaat weg. De satelliet wordt afgebroken en de mannen vertrekken nadat ze tante Sidonia hebben bedankt voor haar hulp. Suske en Wiske willen het hondenparadijs afbreken, maar zien dan Tobias samen met Dolly knuffelen. De honden kunnen niet meer praten, en Suske en Wiske gaan blij naar huis alhoewel ze niet snappen wat er is gebeurd. Dolly vertelt Tobias dat ze genezen is van de schotwond op het moment dat ze in de sprookjeswagen sprong, en niet met de wagen is mee gegaan omdat ze in het paradijsje van Tobias wilde blijven.
Achtergronden bij het verhaal

Tobias noemt K&K in een dronken bui Kroutnedy en Kennetjev. Dit staat voor Nikita Chroesjtsjov/Kroetsjov (partijleider van de Communistische partij in de USSR van 7 september 1953 tot 14 oktober 1964) en John F. Kennedy (President van de Verenigde Staten van 1961 tot 1963).
Het verhaal gaat vooral de geschiedenis in door het eerste optreden van het lieve hondje Tobias, dat niet alleen het hart van Wiske maar ook die van de vele lezers raakt.
Het verhaal speelt zich tevens af op het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Aan het eind zorgt een bom ervoor dat de gemoederen hoog oplopen. De afloop is spannend, waarbij Tobias uiteindelijk voor de redding zorgt.

Bron: Wikipedia
  Besselina | Nov 4, 2013 |
Na van een voorstelling van Pats Poppenspel genoten te hebben rijden Lambik, Suske en Wiske naar huis. Ondertussen begint het genadeloos te regen. Een kleine straathond zoekt een schuilplaats en steekt hierbij de straat over. Lambik ziet het diertje niet en rijdt het aan. Het dier kegelt in een hoge boog over de straat en blijft versuft liggen. Lambik wil nu verder rijden, maar Wiske verhindert dit. Ze springt uit de wagen om naar het dier te kijken en besluit het mee naar huis te nemen om het te verzorgen. Kwaad laat Lambik toe dat het dier in zijn wagen meerijdt. Thuis zet het diertje meteen het huishouden van tante Sidonia op stelten. Ondertussen wil Lambik radio luisteren, maar om de een of andere reden wil Sidonia dit niet. Lambik voelt zich nu achtergesteld en loopt beledigd het huis uit.
Aan een volgend contact met het straathondje heeft Lambik, tijdens het verlaten van het huis, een raar hooddeksel overgehouden in vorm van een bloempot. In de stad maakt een agent hem hierop opmerkzaam en Lambik besluit de bloempot terug te brengen. Bij Sidonia aangekomen ziet hij hoe een stel vreemde kerels rond het huis hangt. Plots gaat er een raam open en iemand gooit de vreemde kerels een papiertje toe. Vastberaden werpt Lambik de bloempot in richting van deze persoon en treft. De mysterieuze kerels maken intussen dat ze wegkomen. Lambik wil de kerels achterna gaan, maar wordt ten val gebracht door het plots opduikende straathondje .
Binnen legt Lambik de situatie uit, maar de kinderen weten van niets. Alleen doet Sidonia verdacht, precies alsof ze iets weet, maar ze verklaart Lambik voor gek en weer verlaat Lambik beledigd het huis van Sidonia.
Al snel blijkt dat Sidonia verstrikt is geraakt in de wereld der geheim agenten want een satelliet, de SX 17, is in de buurt van Sidonia's huis neergestort. Door kosmische invloeden is de satelliet nu gevaarlijk geworden en kan ontploffen. Een werkploeg bestaande uit Russische en Amerikaanse agenten, de Houten Maskers, is nu in het geheim begonnen de satelliet te zoeken om hem te bergen. Door toeval kwam Sidonia achter het geheim van de Houten Maskers en beloofde hen niet te verraden. Maar nu Lambik en de kinderen merken dat er iets met Sidonia's verklaringen niet pluis is ontvoeren de Houten Maskers haar, om ervoor te zorgen dat hun geheim bewaard blijft.

Wiske heeft intussen besloten het straathondje Tobias te noemen en het dier begint zich thuis te voelen in het huishouden totdat Lambik en Jerom op de kinderen komen oppassen. Al gauw blijft er voor Tobias niets anders over als weer op straat te leven.
Hier komt hij achter het geheim van het hondenparadijs. Alle zeven nachten strijkt een sprookjeswagen neer op een veld bij de stad om er ongelukkige honden op te halen en naar het hondenparadijs, een soort hondenhemel, te brengen. In die tijd kunnen alle honden praten!
In die tijd, waar Tobias kan praten, komt het hondje door toeval de schuilplaats van de Houten Maskers te weten en verwittigt via de telefoon onze vrienden. Wiske, die midden in de nacht de telefoon opneemt, gelooft haar oren niet en gaat op onderzoek uit. In de stromende regen komt zij bij het veld aan waar de sproookjeswagen zal landen en roept naar Tobias. Zij glijdt uit en landt hierbij in een bouwpoel en is daarna druk bezig met verdrinken. Tobias, die juist naar het hondenparadijs wil vertrekken, hoorde Wiske's stem en krijgt het niet over zijn hart te vertrekken zonder Wiske te redden. Hij redt dus Wiske van de verdrinkingsdood en ziet met lede ogen de sprookjeswagen vertrekken naar het hondenparadijs.
Wiske komt weer bij haar positieven en vraagt Tobias om uitleg. Het hondje geeft haar de informatie, maar het blijkt ook dat Tobias een van zijn ribben gebroken heeft tijdens zijn vlucht voor de Houten Maskers.
Wiske laat het diertje behandelen door een dierenarts. Die verzorgt het hondje en vraagt Wiske om morgen Tobias op te halen. Door het ongewenste bad heeft Wiske een verkoudheid gekregen en thuis gaat ze met hoge koorts naar bed. IJlend van koorts geeft ze haar vrienden uitleg over het verblijf van Sidonia en het hondenparadijs. Lambik gelooft er echter geen zier van.
Iets later belt de dierenarts op en vertelt hun dat Tobias nog een week bij hem moet blijven.

Jerom heeft een geweldig idee! Hij stelt aan Wiske voor om zelf een soort van paradijs voor Tobias te maken. Dit idee wordt door Suske en Wiske gretig aangenomen. Jerom rijdt met de twee meteen naar een terrein achter een ziekenhuis. Op dat terrein zijn echter ook de Houten Maskers bezig, want zij vermoeden daar de bewuste satelliet. Onze vrienden zien de agenten maar houden zich schuil om sidonia niet in gevaar te brengen.
Als de mannen vertrokken zijn beginnen ze met de realisatie van het paradijs van Tobias. Kort daarna brengen ze het dier erheen en zie aan... Tobias is dolgelukkig met zijn nieuw verblijf!
Wiske licht Lambik in, maar die gaat liever een pint drinken in een kroeg! Daar slaat het noodlot toe, want door de loslippigheid van Lambik staat de dag erna een bericht in de krant over "Tobias, de sprekende hond"!
Dit brengt natuurlijk de Houten Maskers in beroering, want zij weten dat Tobias hun schuilplaats kent. Meteen beginnen ze hun jacht op het hondje en op het veld achter het ziekenhuis komt het tot de ontknoping.
De gevaarlijke satelliet SX 17 ligt er werkelijk en Tobias is er met zijn nieuwe vriendinnetje Dolly op aan het spelen. Uit angst dat het ding ontploft schiet een van de agenten op Tobias, maar op het laatste moment wordt hij gered door Dolly. Tobias druipt met de levensgevaarlijk gewonde Dolly af en naarstig beginnen de agenten de satelliet onschadelijk te maken. Het wil echter niet lukken, want ze komen niet bij de ontsteker.
Ten einde raad vraagt Wiske aan Tobias of hij hun nog een keer wil helpen, maar die wimpelt af want de twee dieren willen naar het hondenparadijs.
Plots verschijnt er een fel licht achter de bomen en verklaart de twee honden, dat ze moeten opschieten, want nu de mensen weten van het hondenparadijs zal de sprookjeswagen voor de laatste keer vertrekken.
Dolly smeekt Tobias de mensen nog een laatste keer te helpen. Tobias gaat met de kinderen mee en helpt de ontsteker te verwijderen uit de satelliet. Als Tobias uit de satelliet komt ziet hij hoe de sprookjeswagen met Dolly verdwijnt. Treurig loopt het arme hondje weg.

De agenten bedanken voor de hulp van onze vrienden en gaan weer terug naar huis, want hun missie is volbracht. Suske en Wiske blijven achter en treuren nog na over wat Tobias overkomen is. Een laatste keer kijken ze bij het zelf gebouwde paradijs van Tobias en ontdekken daar tot hun grote vreugde... Tobias mét Dolly!
Wat onze vrienden nooit te weten zullen komen, is dat Dolly, nadat ze in de sprookjeswagen gekropen was, onmiddelijk genas en aangezien ze niet meer zonder Tobias wilde leven sprong ze er uit om voor altijd met Tobias samen te zijn.

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net/
Tekst: Alain Stienen ( )
  Besselina | Mar 1, 2008 |
Visar 3 av 3
inga recensioner | lägg till en recension
Du måste logga in för att ändra Allmänna fakta.
Mer hjälp finns på hjälpsidan för Allmänna fakta.
Vedertagen titel
Information från den nederländska sidan med allmänna fakta. Redigera om du vill anpassa till ditt språk.
Originaltitel
Alternativa titlar
Första utgivningsdatum
Personer/gestalter
Viktiga platser
Viktiga händelser
Relaterade filmer
Motto
Dedikation
Inledande ord
Citat
Avslutande ord
Särskiljningsnotis
Förlagets redaktörer
På omslaget citeras
Ursprungsspråk
Kanonisk DDC/MDS
Kanonisk LCC

Hänvisningar till detta verk hos externa resurser.

Wikipedia på engelska

Ingen/inga

Inga biblioteksbeskrivningar kunde hittas.

Bokbeskrivning
Haiku-sammanfattning

Pågående diskussioner

Ingen/inga

Populära omslag

Snabblänkar

Betyg

Medelbetyg: (3.64)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3 5
3.5
4 2
4.5
5 3

Är det här du?

Bli LibraryThing-författare.

 

Om | Kontakt | LibraryThing.com | Sekretess/Villkor | Hjälp/Vanliga frågor | Blogg | Butik | APIs | TinyCat | Efterlämnade bibliotek | Förhandsrecensenter | Allmänna fakta | 204,986,061 böcker! | Topplisten: Alltid synlig